resepi nie aku amik dari buku " 1 hari 1 resepi" oleh chef hanieliza yang aku beli gne baucher buku 1 malaysia tu..resepi dlm buku ni ayam goreng berempah tapi aku tukar kepada burung puyuh....
Bahan A
5 keping peha ayam (3 ekor burung puyuh dipotong 2)
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan lada sula (yg ni aku xletak sb ayah xleh makan lada sula)
1 sudu makan serbuk cili
sedikit daun kari
garam secukup rasa
minyak masak
Bahan B (dikisar)
5 ulas bawang putih
1 inchi halia
3batang serai
cara membuat:
1. gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak masak
2. perapkan ayam selama setengah jam,,lagi lama pon boleh
3. panaskan minyak yg banyak dan gorengkan ayam/burung puyuh tersebut
4. apabila ayam/burung puyuh sudah masak dengan kuning keemasan,angkat dan tuskan minyak.
selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment